Kakao zuhaitz bat hazteak —bere lekak txokolate bihurtzen diren landarea— pazientzia behar du. Hiru-bost urte behar dira kakao-hazi bat fruitu-arbola bihurtzeko. Zuhaitz bakoitzak hazi kopuru mugatu bat egiten du. Eta hazi horiek ez dira landare nagusiaren berdinak. Hazien barruko geneak nahasketa bat dira. Batzuk fruitua hazten duen landaretik datoz. Beste batzuk polena ematen zuen zuhaitzetik datoz. Hori da kakao landareen genetika aztertzen duten ikertzaileentzako erronka. Belaunaldi batetik bestera zuhaitz hauen ezaugarriak hobetzen saiatzen direnez, ez dute urterik itxaron nahi zuhaitz batek ezaugarri zehatzetarako gene onak dituen jakiteko.
Eta orain ez dute zertan beharrik. . Mark Guiltinan eta Siela Maximova landare-biologoak dira University Park-eko Pennsylvania State University-n. Haien sekretua: klonazioa.
Interesatzen zaizkien geneak dituen zuhaitz batetik hasten dira. Gene hauek zuhaitzari gaixotasunei aurre egiten lagun diezaiekete, adibidez. Edo geneek zuhaitza azkarrago hazten lagun dezakete, edo txokolate hobea egiten. (Ikertzaileek ez dute generik sartzen zuhaitzean; ez dago genetikoki eraldatua . Aitzitik, modu naturalean garatu diren geneak bilatzen dituzte.)
Zientzialariek zati txiki-txikiak mozten dituzte. zuhaitzen loreak. Piezak germen gabeko soluzio batean jartzen dituzte. Gero, lore zati bakoitza landare gazte bat hazten hasten diren hormonak gehitzen dituzte, hazi bat balitz bezala.
In.horrela, ikertzaileek milaka landare sor ditzakete lore bakar baten zatietatik. Landare berri hauek klonak dira. Horrek esan nahi du gurasoen zuhaitzaren gene berdinak dituztela, eta elkarren artean.
Gee berdinak bedeinkapena eta madarikazioa dira. Gene horiek kakao-arbolak leka asko hazi ditzakete edo gaixotasun jakin bat ez har dezan. Baina kakaoaren gaixotasun desberdinak daude. Gaixotasun baten aurkako erresistentziak baliteke landarea ez babestea horietako beste baten aurka. Landare gazte hauek guztiek gene berdinak partekatzen dituztenez, guztiak zaurgarriak dira izurrite eta gaixotasun berberen aurrean. Norbaitek etxalde edo landaketa oso bat kakao zuhaitz berdinekin landatzen bazuen, infekzio bakar batek gero denak ezaba ditzake.
Guiltinan eta Maximova oso jakitun dira arazoaz. "Inoiz ez genuke barietate bakar bat gomendatuko", dio Guiltinanek. Horren ordez, kakao nekazariek genetikoki hainbat zuhaitz mota landatzea iradokitzen du. Barietate bakoitzak leka asko sortuko lituzke eta gutxienez gaixotasun baten aurrean erresistentea izango litzateke. Horrek soro osasuntsu bat bermatzen lagundu beharko luke, eta kakao gozoaren uzta.