Gelatinazko mokadu bat jaisten O.J. batzuekin batera. ariketa egin aurretik hezurretan eta muskuluetan lesioak muga ditzake, ikerketa berri batek erakusten du. Horrek esan nahi du mokadutxoak osasunerako onurak izan ditzakeela.
Gelatina kolagenoz egindako osagai bat da, animalien gorputzeko proteina ugariena. (Estatubatuar gehienek gelatina ezagutzen dute Jell-O-ren oinarri gisa, jaki ezaguna.) Kolagenoa gure hezurren eta lotailuen parte da. Beraz, Keith Baar-ek galdetu zuen gelatina jateak ehun garrantzitsu horiei lagungarri ote zitzakeen. Davis Kaliforniako Unibertsitateko fisiologo gisa, Baar-ek gorputzak nola funtzionatzen duen aztertzen du.
Bere ideia probatzeko, Baar eta bere lankideek zortzi gizon izan zituzten soka saltoka sei minutuz jarraian. Gizon bakoitzak hiru egun ezberdinetan egin zuen errutina hau. Entrenamendu bakoitza baino ordubete lehenago, ikertzaileek gelatinazko mokadu bat eman zieten gizonei. Baina aldi bakoitzean zertxobait desberdina zen. Egun batean gelatina asko zeukan. Beste behin, apur bat besterik ez zuen. Hirugarren egunean, mokadutxoak ez zuen gelatinarik.
Ez kirolariek ez ikertzaileek ez zekiten gizon batek zein egunetan hartzen zuen mokadu jakin bat. Proba horiek "itsu bikoitza" izenez ezagutzen dira. Hori bai parte hartzaileak bai zientzialariak tratamenduei "itsu" daudelako garai hartan. Horrek jendearen itxaropenek hasiera batean emaitzak nola interpretatzen dituzten eragitea ekiditen du.
Gizonek gelatina gehien jaten zuten egunean, odolak kolagenoaren eraikuntza-blokeen maila altuenak zituen, ikertzaileek.aurkituta. Horrek iradokitzen zuen gelatina jateak gorputzari kolageno gehiago sortzen lagun zezakeela.
Taldeak jakin nahi zuen kolageno-bloke gehigarri horiek lotailuetarako, hezurrak lotzen dituen ehunetarako, onak izan daitezkeen ala ez. Beraz, zientzialariek beste odol lagin bat jaso zuten soka-saltatzeko entrenamendu bakoitzaren ondoren. Ondoren, odolaren seruma bereizi zuten. Odol-zelulak kentzean atzean utzitako proteina ugariko likidoa da.
Ikertzaileek serum hori gehitu diete laborategiko plater batean hazten ari ziren giza lotailuetako zelulei. Zelulek belauneko lotailu baten antzeko egitura osatu zuten. Eta gelatinaz aberatsa den mokadutxo bat jan zuten gizonen serumak ehun hori sendotu egiten zuela zirudien. Esate baterako, ehuna ez zen hain erraz urratu bi muturretatik tiratzen zuen makina batean probatzean.
Gelatina askaria egiten duten kirolariek antzeko onurak ikus ditzakete lotailuetan, ondorioztatu du Baarek. Haien lotailuak agian ez dira hain erraz urratu. Gelatinazko mokaduak malkoak sendatzen ere lagun dezakeela dio.
Bere taldeak bere aurkikuntzak iazko amaieran deskribatu zituen American Journal of Clinical Nutrition aldizkarian.
Ez dago bermerik. mundu errealean
Emaitza hauek iradokitzen dute gelatina jateak ehunen konponketan lagun dezakeela, onartzen du Rebekah Alcockek. Ikerketa berrian parte hartu ez zuen dietista da. Sydneyko Australiako Unibertsitate Katolikoko graduondoko ikaslea, lesioak saihesteko edo sendatzen lagun dezaketen osagarriak aztertzen ditu.haiek. (Canberrako Australiako Kirol Institutuan ere lan egiten du.)
Hala ere, gaineratu du, ikerketa hau hasierako faseetan baino ez dago. Lan gehiago beharko da gelatinak ehunen osasuna areagotzen duela frogatzeko. Izan ere, dio, oro har, dieta osasuntsu batek onura bera eskain dezake.
Baina gelatinak ehunak sendotzen eta sendatzen laguntzen badu, bereziki garrantzitsua izan liteke neska kirolarientzat, Baar-ek susmatzen du.
Zergatik? Neskek nerabezarora iristen direnean, gorputzak estrogeno gehiago sortzen hasten dira. Hau hormona bat da, seinale-molekula mota bat. Estrogenoak kolagenoa zurruntzen eta sendotzen laguntzen duten eraikuntza-bloke kimikoen oztopatzen du. Kolageno zurrunagoak tendoiak eta lotailuak aske mugitzen ez ditu, eta horrek malkoak saihestu ditzake. Neskek txikitatik gelatina jaten badute, Baar-ek dioenez, haien kolagenoa zurrundu eta zahartu ahala lesiorik gabe mantentzen lagun dezake.
Baar-en alabak, 9 urte dituena, aitaren aholkuak jarraitzen ditu. Gelatinazko mokadu bat jaten du futbolean eta saskibaloian jokatu aurretik. Baar-ek Jell-Ok eta beste marka komertzialek funtzionatu beharko luketela esan arren, bere alabaren hatz-janak etxekoak dira. Dendan erositako gelatina pintxoek "azukre gehiegi" dutela dio Baar-ek. Horregatik, gelatina erostea eta zaporea lortzeko fruta zukuarekin nahastea proposatzen du. Nahiago du azukre gutxi eta C bitamina asko (Ribena adibidez, korronte beltzeko zukuaren marka).
C bitaminak kolagenoan garrantzi handia du.ekoizpena. Beraz, onura guztiak lortzeko, atletek gelatinaz gain bitamina horren asko beharko luketela dio Baar-ek.
C bitaminan aberatsa den gelatina jateak hautsitako hezur bat edo lotailu urratua konpontzen lagun dezake, Baar-en ustez. "Hezurrak zementua bezalakoak dira", dio. «Zementuz eraikitzen bada eraikin bat, normalean altzairuzko hagak egon ohi dira indarra emateko. Kolagenoak altzairuzko hagak bezala jokatzen du». Zure dietan gelatina gehitzen badiozu, azaldu du, hezurrei kolageno gehiago emango diezu hezurra azkarrago eraikitzeko.
«Minduta gaudenean pentsatu beharreko zerbait da, edo benetan gertatu baino lehen», dio Baar-ek. .