Azaltzailea: Zer dira oxidatzaileak eta antioxidatzaileak?

Antioxidatzaileak gaixotasunen eta zahartzearen ondoriozko kalteei aurre egiten lagun dezaketen produktu kimikoak dira. Konposatu indartsu hauek oxidazioa deritzona blokeatzen dute. Hori erreakzio kimiko natural mota bat da (askotan oxigenoa inplikatzen duena). Eta erreakzio horrek zelulak kaltetu ditzake.

Oxidazioa eragiten duten molekulei oxidatzaile deitzen zaie. Kimikariek erradikal askeak (edo batzuetan erradikal besterik ez) gisa ere deitzen diete. Oxigenoa dakarren ia guztiarekin sortzen dira. Horrek arnasketa eta digestioa barne hartzen ditu.

Erradikal askeak ez dira txarrak. Funtzio garrantzitsuak betetzen dituzte gorputzean. Zeregin on horien artean: zelula eta germen zaharrak akabatzea. Erradikal askeak arazo bihurtzen dira gure gorputzak horietako gehiegi egiten dituenean. Zigarroen keak gorputza erradikal askeetara erakusten du. Beste aire kutsadura mota batzuek ere bai. Zahartzeak ere bai.

Oxidazioak zelula osasuntsuak kaltetu ez ditzan, landare eta animalia askok (pertsonek barne) antioxidatzaileak sortzen dituzte. Baina gorputzak substantzia kimiko lagungarri horietako gutxiago ekoizteko joera du zahartzen doan heinean. Hori da zientzialariek susmatzen duten arrazoi bat oxidazioa adineko pertsonengan ikusten diren gaixotasun kroniko motekin lotuta dagoela. Horien artean, bihotzeko gaixotasunak, diabetesa eta gehiago daude.

Landareek ehunka mila produktu kimiko sortzen dituzte. Hauek fitokimikoak bezala ezagutzen dira. Horietako milaka askok antioxidatzaile gisa funtzionatzen dute. Zientzialariek orain uste dute landare-oinarritutako elikagai ugari jateakonposatu horiek edukitzeak pertsonen defentsa antioxidatzaileak areagotu ditzake. Horrek osasuntsuagoak eta gaixotasunak izateko joera gutxiago izan ditzake.

Izan ere, horixe da adituek jendeari hainbat fruta eta barazki jatea gomendatzen duten arrazoi bat. Zein elikagai dira produktu kimiko hauetan aberatsenak? Arrasto bat kolorea da. Landare pigmentu asko antioxidatzaile natural indartsuak dira. Horia, gorria, laranja, morea eta urdina diren landare-oinarritutako elikagaiek pigmentu horien iturri onak izan ohi dituzte.

Alabaina, antioxidatzaile guztiak ez dira pigmentuak. Beraz, politikarik onena egunero landare-oinarritutako elikagai asko jatea da. Jarraian, fruta eta barazkietan aurki daitezkeen antioxidatzaile indartsuen adibide batzuk daude:

C bitamina (edo azido askorbikoa) - laranjak, mandarinak, piper gozoak, marrubiak, patatak, brokolia, kiwia. fruta

E bitamina : haziak, fruitu lehorrak, kakahuete-gurina, gari germenak, aguakatea

betakarotenoa (A bitaminaren forma bat) - azenarioak , patata gozoak, brokolia, piper gorriak, abrikotak, kantalupa, mangoak, kalabaza, espinakak

antozianina — berenjena, mahatsa, baia

likopenoa — tomateak, pomelo arrosa, sandia

luteina — brokolia, bruselako kimuak, espinakak, kalea, artoa

Gora joan